Purjelentokoulutus

Purjelentokoulutus

Lajiesittely

Purjelentäjä käyttää ilmassa pysymiseen ja matkan tekoon auringon lämmön vaikutuksesta syntyviä nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä, purjelento on ympäristöystävällinen ilmailulaji.

Kone vedetään ilmaan joko moottorilentokoneella, vintturilla tai autolla. Meillä Lappeenrannassa on käytössä lentokonehinaus.

Vaikka taivaalla lentäjä on yksin, on purjekoneella lentäminen ryhmätyötä. Lentoonlähtöön tarvitaan avustaja hoitamaan lähtövalmisteluja, ohjaajan ja hinauskoneen lisäksi, hinausköyden kiinnittämiseen ja siivenkärkeen. Lentäjät viihtyvätkin yhdessä lentämisen, koulutuksen ja yhteisten illanviettojen merkeissä.

Yhdistyksellä on kolme purjelentokonetta, jotka ovat hyväkuntoisia ja yhdistyksen käyttöön tarkoituksenmukaisia. Ilmailuyhdistys järjestää lupakirjakoulutuksen lisäksi tarvittaessa matkalento-, maastolasku-, pilvilento-, ja lähtötapakoulutusta, sekä erilaisia lentokilpailuja ja -leirejä. 

Purjelennon lupakirjakoulutus

Purjelentokurssit

Me koulutamme purjelentäjiä kahdella erimuotoisella kurssilla: lupakirjakurssilla ja tutustumiskurssilla. Lisäksi on esittelykurssi harrastukseen tutustumista varten. Lupakirjakurssilla annetaan purjelentäjän lupakirjaan vaadittava koulutus. Tutustumiskurssin tavoitteena on perehdyttää ja tehdä lentämistä tutummaksi, ja jatkaa niin haluttaessa eteenpäin lupakirjakurssille.

Lupakirjakurssi alkaa huhti- kesäkuussa 43 tunnin mittaisella teoriajaksolla. Teoriaursseilla noudatetaan Ilmailuhallinnon hyväksymää koulutusohjetta: ( 2020-12-20 Purjelentäjän lupakirjan (SPL) teoriakoulutusohjelma) ja se suoritetaan Suomen Urheiluilmailuopiston purjelennon verkkoteoriakurssilla. Lento-osan koulutusohjelma on:  2020-12-20 Purjelentäjän lupakirjan (SPL) lentokoulutusohjelma.

Koulukoneena käytetään kaksipaikkaista Janus C konetta. Osa yksinlennoista lennetään yksipaikkaisella LS4 koneella.

Tutustumiskurssi

Jos haluat pelkästään kokeilla purjelentämistä ja ohjata purjekonetta ilmassa, tule purjelennon tutustumiskurssille. Lennät opettajan kanssa 3 lentoa, joiden aikana saat tutustua koneeseen ja sen ohjaamiseen. Sen lisäksi saat kevyen teoriapaketin lentämisestä ja lentokoneen ohjaamisesta. Ja jos vuoden sisällä aloitat varsinaisen lupakirjakurssin, hyvitetään tutustumiskurssilla lentämäsi lennot.

Esittelykurssi

Esittelykurssi on helppo tapa tutustua purjelentämiseen. Pääset lentämään purjekoneella lennonopettajan kanssa ja voit tutustua kerhomme lentokoneisiin ja lentotoimintaan. Ohjelmaan kuuluu myös hieman purjelennon teoriaa. Et tarvitse lääkärintodistusta, eikä Sinun tarvitse sitoutua lupakirjakurssiin ennen lajiin tutustumista.

Esittelylennolle osallistumiseen ei ole mitään erityisiä pääsyvaatimuksia, Sinun on vain annettava vakuutus terveydentilastasi (ettei Sinulla ole mitään sairautta, jonka vuoksi lentäminen voisi vaarantaa terveytesi).

Alaikäraja kurssille on 14 vuotta. Nuoremmatkin ovat tervetulleita tutustumaan. Alle 18-vuotias tarvitsee myös kirjallisen suostumuksen huoltajalta.

Tutustumis- sekä esittelykursseja järjestetään tarpeen mukaan ja ne sopivat esim. lahjaksi purjelennosta kiinnostuneelle henkilölle.

Vaatimukset

Purjelentäjän lupakirjan saamiseksi riittää aivan normaali terveys. Silmälasitkaan eivät ole este. Kurssin voi aloittaa sinä vuonna kun täyttää 15 vuotta, mutta lupakirjan saa vasta 16 vuotta täytettyään. Koulutukseen osallistuminen edellyttää myös LIY:n jäsenyyttä; Ilmailuhallinnon antama koulutuslupa sallii meidän kouluttaa vain omia jäseniämme.

Kurssin hinta

Purjelennon lupakirjakurssiin kuuluu 50 lentoa ja vähintään 15 tuntia lentoaikaa, oppitunnit, oppimateriaali ja muuta tarvittavaa materiaalia sekä teoria- ja lentokokeet. Tämän lisäksi oppilaan on hankittava ilmailulääkäriltä lääkärinlausunto, myös Ilmailuhallinto veloittaa lupakirjoista aikanaan omat lupamaksunsa. PEL M2-41

Purjelennon maksut löytyvät hinnastosta.